services text overlay

Een bijzondere tijd…

Alles is anders deze tijd…..het verzorgen van een uitvaart is normaal gesproken al een intensief proces wat ik samen met de familie doorloop. Nu we te maken hebben met het corona-virus is de term ‘intensief’ bijna verworden tot een understatement.

Ondanks dat er veel dingen niet kunnen en mogen momenteel, blijft er gelukkig nog genoeg over wat wél kan. Eén ding verandert nooit: Maatwerk, dat is en blijft het!

Ik volg nauwgezet de richtlijnen van het RIVM en probeer binnen die marges samen met de familie te zoeken naar wat bij hen past. Een condoleance aan huis adviseer ik op dit moment niet, maar als mensen het wel willen….het is (nog) niet verboden. Een uitvaart mág nog steeds met een groter aantal mensen plaatsvinden, maar realiseer je dat overal het dragen van een mondkapje dringend wordt verzocht of zelfs al wordt verplicht. Ook een kopje koffie drinken na de uitvaart mag nog in uitvaartcentra en crematoria. Dat lijkt misschien ook nog een fijne optie, maar waar je normaal gesproken bij zo’n samenkomst aan kunt schuiven bij wie je wilt en er gecondoleerd kan worden, moet nu iedereen gaan zitten en ook blijven zitten. Familie en vrienden even ontmoeten en een fijn gesprek hebben is daardoor veel minder spontaan mogelijk.

“Wat kan er dan nog wel?” denk je nu misschien …… In ieder geval met een intieme kring afscheid nemen; alleen met je eigen gezin of een kleine kring familie. De ‘intieme schil’ noem ik dat. En het zal je verbazen hoe goed de ervaringen zijn van families die dat in de afgelopen periode al hebben gedaan. Heel veel condoleancebezoek en een mega- grote uitvaart….het zijn echt niet altijd de beste opties. We zijn er zo aan gewend geraakt dat het altijd maar zo is, maar het kan ook anders, intiemer…

Vraag aan die ‘grotere schil’ om je heen of zij herinneringen met je willen delen op een mooie kaart of een A4, zodat je daar later een mooi herinneringsboek van kunt samenstellen. Geef die ‘grotere schil’ de gelegenheid om mee te kijken met het afscheid via een livestream. Ik kan je daar alles over vertellen en in adviseren. Zo zijn ze er toch bij op die dag van afscheid. Als de ruimte bij je huis en in de straat of wijk waar je woont het toelaat, kunnen we een ‘drive-through-condoleance’ organiseren, maar we kunnen ook op de dag van het afscheid met jouw dierbare een rit langs belangrijke plaatsen, familie en vrienden maken en hier en daar stoppen om mensen de gelegenheid te geven om bijvoorbeeld een laatste bloemengroet te brengen. Ook kan iemand die graag nog iets gezegd zou hebben tijdens de uitvaartplechtigheid gevraagd worden een filmpje op te nemen, wat we tijdens de uitvaart kunnen laten draaien, zo komen mooie woorden toch voor het voetlicht. Via een online condoleanceregister kunnen mensen die misschien nóg weer iets verder van je af staan, toch hun medeleven betonen en ook kunnen daar herinneringen in achtergelaten worden. Ik kan een dergelijk register voor je aanmaken en actief maken.

Genoeg ideeën…..Ideeën die misschien niet direct passen in het idee wat jij hebt van een afscheid en een uitvaart, maar die je in deze tijd wel kunnen helpen om tóch echt goed afscheid te kunnen nemen. “Out- of -the -box -denken” is meer dan ooit van toepassing.