services text overlay

Dementievriendelijke uitvaartverzorgster

“Heeft het wel zin om onze dementerende oom of oma bij de uitvaart te betrekken?” “Hoe doe je dat dan?” “Kan ze wel mee naar de uitvaart?” Dergelijke vragen krijg ik steeds vaker van nabestaanden. Ik kan u hierbij helpen. Want het geheugen van iemand met dementie mag dan aangetast zijn, het gevoel is nog aanwezig.

Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland (bron: CBS). Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat een nabestaande leed aan deze ziekte, soms ook de partner van de overledene.

Training Alzheimer Nederland
In 2018 volgde ik een speciale training die in samenwerking met Alzheimer Nederland is ontwikkeld. Sindsdien mag ik mijzelf Dementievriendelijke uitvaartverzorger noemen. Ik weet hoe ik mensen met dementie kan betrekken bij het afscheid van een dierbare. Soms is een kleine handeling al voldoende. Denk aan het samen uitzoeken van de foto voor de rouwkaart of samen met de kinderen een bloem neerleggen bij de overledene.

Afscheid nog waardevoller
Samen kunnen we kijken welke mogelijkheden er zijn, eventueel tot en met de ceremonie. Dat is maatwerk, maar daarvoor ben ik er voor u. Uiteindelijk geeft dit het juiste gevoel, óók voor mensen die om de dementie-patiënt heen staan. Het kan verbondenheid en troost geven. Als iedereen bij het afscheid betrokken is, wordt het nog waardevoller.

Benieuwd hoe dit gaat? Ik vertel u er graag over.