services text overlay

Omhulsel…

Dat is de benaming die ik vaak geef als ik met mensen in gesprek zijn over een afscheid en we het gaan hebben over de opbaring van de overledene. De meeste mensen denken aan een uitvaartkist, je kent misschien wel dat beeld van een eikenkleurige kist met geplooide satijn bekleding erin…..

De meeste mensen weten wel dat er inmiddels wat meer keuze is, maar dat is eigenlijk nog een understatement.

Net als met alle keuzes die voor een uitvaart zo persoonlijk mogelijk gemaakt kunnen worden, is ook de keuze voor het omhulsel waarin de overledene komt te liggen heel persoonlijk te maken.

Ik noem een aantal varianten; kisten in alle kleuren van de regenboog, met een persoonlijke foto erop geprint of een mooie inscriptie erin geëtst, boomstamkisten, rieten manden in allerlei kleuren en soorten materiaal. Ecologische keuzes zijn er ook te over, kisten die ‘om de hoek’ worden gemaakt door de plaatselijke timmerman uit resthout, waardoor grote vervoersbewegingen niet meer nodig zijn en er geen extra druk wordt gelegd op materiaalkeuze.

Maar heb je ook wel eens gedacht aan een baarplank en een uitvaartwade waarin men gewikkeld wordt? Hierin zijn ook allerlei persoonlijke keuzes te maken en het aanbod is groot. Ook kun je er zelfs voor kiezen om in je eigen dekbed of deken gewikkeld te worden. Het mooie van een wade is dat het zorgt voor een natuurlijk proces van afscheid nemen in de dagen tussen overlijden en uitvaart. Elke dag kan de wade, doek, dekbedovertrek of deken wat verder dicht gevouwen worden.

Je zou haast zeggen; “De keuze is reuze”…….en zo is het ook.

Een goede uitvaartbegeleider kan je helpen die keuzes te maken, maar natuurlijk kun je ook al eens even googelen. Een goede voorbereiding is veel waard, het kan je helpen om de keuzes op die moeilijke momenten wat makkelijker te maken.

Wil je meer weten? Je kunt me altijd bellen voor een vrijblijvend inspiratiegesprek!